Membrii Consiliului de Supraveghere desemnați în comitetele consultative vor primi încă 3.000 de lei net/lună.
„Remunerațiile sunt provizorii și urmează o altă AGA în care să se definitiveze, în funcție de un plan de administrare. AGA respectivă ar trebui să fie convocată cam în trei luni”, au declarat pentru MEDIAFAX surse prezente la AGA.
Guvernul a decis, miercuri, printr-o ordonanță de urgență, să limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de șase ori salariul mediu brut în ramura respectivă.
Potrivit unei liste prezentate miercuri de Guvern, indemnizația de manager la Transelectrica este de 19.500 lei/lună (4.500 de euro), iar în cazul membrilor Consiliului de Supraveghere este de 3.900 lei/lună (900 de euro).
Premierul Victor Ponta a arătat că decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicată odată cu publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, iar contractele deja încheiate pot fi renegociate fără însă să existe „un instrument coercitiv”, explicând că „ce s-a încheiat, s-a încheiat”.
Pe lângă stabilirea remunerațiilor șefilor Transelectrica, acționarii au decis, joi, și înlocuirea a patru din cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere, la două luni și jumătate de la numirea în funcție. Consiliul de Supraveghere a fost ales prin metoda votului cumulativ, care permite acționarilor minoritari într-o companie listată să poată avea măcar un membru în Consiliu.
Noii membri în Consiliul de Supraveghere sunt Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Dan Sandu (președinte MKB Nextebank), Ștefan Doru Bucătaru (fost director general al Teraplast), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica).
Din vechiul Consiliu au rămas în funcție Ovidiu-Petrișor Artopolescu (fost manager la Microsoft România și fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, care a fost susținut de SIF Oltenia) și Radu Bugică (susținut de Fondul Proprietatea).
Din fostul Consiliu de Supraveghere al Transelectrica, desemnat la mijlocul lunii martie, nu au mai fost aleși Dumitru Pîrvulescu (fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei, reținut în septembrie pentru 24 ore într-un dosar de abuz în serviciu și luare de mită), Adrian Gheorghe Costin (fost director în Autoritatea Națională a Vămilor), Andrei Petrișor Maioreanu (inginer la Hidrocentrale Târgu-Jiu, din Hidroelectrica) și Radu Puchiu (consilier la Cancelaria premierului).
Pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere, Ministerul Finanțelor Publice a propus 20 de persoane, printre aceștia numărându-se foști și actuali directori din AAAS, Nuclearelectrica, BCR sau E.ON România și un fost asociat al ministrului Dan Șova.
Transelectrica este operatorul sistemului național de transport al energiei, iar statul controelază prin Ministerul Finanțelor Publice 58,69% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acțiuni, iar SIF Oltenia deține 6,3%.
Acțiunile Transelectrica au încheiat ședința bursieră de miercuri în creștere cu 0,59%, la 13,69 lei. La această cotație, capitalizarea companiei este de 1,003 miliarde lei (231,7 milioane euro).